Osmanlı Paşası aranıyor

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

mehemet_aali.jpg

Mehmet Emin Âlî paşa (1815-1871)

Adam bizim topraklarımıza atom bombası yerleştirmiş, bunu da nasıl yaptıysa gizlemiş, şimdi vikiviki ortaya çıkartıp Amerikan hükümeti de doğrulayınca nasıl olur da Türk-Amerikan ilişkileri bozulmaz ? anlamıyorum.

Türk-Amerikan ilişkilerinin bozulması için **İran savaşı'**nın başlaması mı gerekli ? Amerikalılar yüzünden İran “Şahap” füzelerinin şehirlerimize düşmesi mi gerekli ?  Siz hangi sularda yelken açıyorsunuz  ? Allah aşkına.. İş mahalle kavgasına döndü, Tayyip bey hem Obama hem Ahmedi Nejat ile dost olmuş acaba hangisine meram anlatacak ? Böylesine şaşkın bir başbakan daha Cumhuriyet tarihinde görülmemiştir. Belki Osmanlı tarihinde de ?

Kadim Amerikan dostluğundan” söz açıyorlar. Kore’de beraber savaştık diyorlar, evet öyle oldu. Askerimiz orada şerefle savaştı ve Amerikan askerini korudu. Kunuri savaşında şehadet mertebesine ulaşan tüm askerlerimiz bir Amerikan subayının hatasına kurban gitti. Elbette şehittirler, ama harp tarihi başka şeyler yazıyor.

Sömürgecilik döneminin en hızlı zamanında Amerikalılar uzak doğuda **Japon’**larla rekabete giriştiğinde  o yörede ve Pasifik adalarında yaşan Müslüman halk, Osmanlı devletine baş vurarak “Bu iki ulustan hangisine uyalım ?” demişler. Babıali’nin cevabı: “Amerikalıları henüz tanımıyoruz, Japonlar için kendi manevi değerlerine bağlı asil bir millet diyorlar..siz onlara uyun

Daha yüzeli yıl önce dünya politikasında söz sahibi olan Osmanlı İmparatorluğunun hatırası önünde şu yaşadığımız çağda devletimizin düştüğü pejmürde hale bakın. Bir Osmanlı paşası olsa da dış politikamızı yönetse .. Yoksa Amerikalı bizi İran savaşında yem olarak kullanacak.

Yakın devrin ünlü sadrazamlarından Mehmet Emin Âlî paşa “bir icratta bulunduğum zaman Rus diplomatlarının yüzüne bakarım, eğer gülüyorlarsa Osmanlı devleti için kötü bir şey yapmışım demektir, eğer surat asıyorlarsa Devletimiz için iyi bir şey yapmışım demektir diyor. Şimdiki devlet adamlarımız ise değil yabancıların tutumundan ülke için hayırlı haberler  elde etmek dış toplantılarda yabancı liderlerin yanında resim çektirebilmek için itiş kakış gizli savaş veriyor.  Bu sonuç iki ayrı devletin büyüklük farkıdır.

Mükemmel bir Fransızcası olan Mehmet Emin Âlî paşa devrin Fransa İmparatoru III.Napolyon’un “Girit adasını bize verir misiniz ?” sorusuna karşılık “ veririz, aldığımız fiata” demişti. Osmanlı İmparatorluğuna  56.000 şehide mal olanan bu adayı Paşa, ancak siz de aynı vatanperver gayreti” gösterirseniz geri veririz demek istemişti.

Devlet asalet demektir, devlet mehabet demektir, devlet adına ”millet” denen ve sayısı milyonlara varan bir grup şerefli insanın hakkını hukukunu korumak demektir. Bir toplumun geleceğini garanti altına almak demektir. Bilgi ve hareket demektir. Laf ebeliği değildir. Şimdi bu devletin liderinin kültürü “Van minut ” ten öteye geçememiştir.. Ülkenin en çok lidere ihtiyacı olduğu zamanda tek kelime yabancı dil bilmeyen bir başbakanımız var.

Acaba ? diyorum Paşa bu günlerde yaşasaydı  “füze kalkanı” ve “nukleer silah” krizini nasıl çözerdi. Herhalde Obama ile yüz yüze geldiğinde “Evet ülkeme bomba koymana razı olurum, ama o bombalar sonucu çıkacak savaşta, kaybedeceğimiz vatandaşlarımızın kan bedelini  sen kendi vatandaşlarının kanı ile öder  misin ? derdi.

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Kurulduğu günden beri dünyaya savaş, silah ve bela saçarak ayakta kalmış bir ülkenin liderine bir Osmanlı paşası'nın vereceği ders ne muhteşem olurdu.