Soyguncu kime derler ?

somali.jpg                          Â

200 milyar metreküp doğalgaz ve bir o kadar petrol zengini, **Afrika'**nın Somali ülkesinde devlet yok… Tahrip edilmiş. Halk aç, yardım  bekliyor. Ülke soyulmuş, nesi var nesi yoksa Batı’lı şirketler tarafından kaçırılmış, çalınmış, kapatılmış. Su, son damlasına kadar alınmış.

O ülkede tesadüfün zoruyla devletin başına geçenler çok ucuz paralarla **Batı'**lı ülkelere satılmışlar. Ülkenin yeryüzünde uzak diyarlara kadar yayılan soyguncuları, yıllardır kendilerine yarar hükümetleri iş başına getirebilmek için halkı kasden cahil, okulsuz, bilgisiz, habersiz, politikasız, temsil gücünden yoksun ve çaresiz bırakmışlar. Halk bu durumu doğal afetlerden sayarak İlahın cezası olarak bilmiş…

Bir gün halk kendiliğinden veya gizli rekabetçilerin zoruyla harekete geçerek canını hiçe sayacak teröristler yetiştirmiş. Bunlar silahlarıyla gemi tutarak, kiralayarak veya satın alarak denizlere açılmışlar. Ülkeden mal çalan veya ülke önünden geçen gemileri bir bir yakalayarak esir almışlar. Bunlara şimdi korsan, haydut, soyguncu , terörist deniyor… Kim soyguncu ? kim terörist ?  Soyguncu kime derler ? Kenya’yı, Somali’yi Zimbabwe’yi daha adı duyulmamış pek çok Afrika ülkesini birkaç yüzyıldan beri soyan **Batılı’**lar mı ? canı burnuna gelmiş yerliler mi ?

yamyam37373.jpg Üstelik Batı medeniyeti geçen yüzyılda buraları soymaya hazırlanırken yerlilerin insan olmadıklarını, vahşi olduklarını ve insan eti yediklerini ilan etti. Bu ülkelere önden salınan  sözde bilim adamları, soygunun yolunu açtılar… Bu toprakların soyulabileceğini, bu insanların insan olmadıklarını söylediler, hâlâ da söylüyorlar. Batı icat ettiği tüm bilimsel yöntemlerini, buraları soymaya endeksledi, antropoloji, sosyoloji, etimoloji daha bilmem ne…

Öncesi de var: dünyadaki tüm keşifler soyguncuların işidir. **Marco Polo’**nun yolunu gösterdiği **Hindistan'**ı ve **Çin'**i soymak için kısa yol arayan Batılı’ların ajanı Cristof Colomb, yanlışlıkla Amerika’yı keşfetti. Osmanlı Sultanı Yavuz 1557’de  kuzeyden kapanan **İpek Yolu’**nu güneyden de tıkamasaydı **Avrupa'**lı deniz eşkiyaları **Amerika’**ya nereden gidecekti…?  Tabii ki denizden… Çağımızda Türkiye’de bir film dolayısıyle “İpek Yolu”nu herkes öğrendi de, bu dünya olayının insani boyutları kimsenin dikkatini çekmedi.

karayip-korsanlari13.jpgpiratesidebar2ig1.jpg  Somalide gemileri kaçıranların eski “Karaib korsanlarından” farkları yoktur, son yıllarda o filmin yeniden ilgi görmesi ve dillere destan olması bu yüzdendir. Dünyanın  kalp gözü açıkları bir şeyler olacağını daha o zaman fark ettiler. İşte oldu... Gemi kaçıran Somali'li korsan da, Somali'yi soyan Batı'lı ne oluyor ?

Ben de birkaç psikopat korsan bulacağım, **Türkiye’**den İngiltere’ye giden Bor madeni dolu şilepleri Antalya açıklarında yakalayıp ıssız bir limana götüreceğim. Anasının  ak sütü gibi halkıma helal olan stratejik bor madenini 1825’ten beri çalıp dünya piyasasına süren İngiliz şirketinin iflasını ilan edeceğim. Onlar nasıl bizi vahşi, ilan ettilerse ben de şimdi onları soyguncu ilan ediyorum… Halkın hakkını istemek suç değildir. Üstelik şereftir.