Rasputin Putin oldu

180px-rasputin_pt.jpg  4104ve7.jpg

Rasputin                 Putin

Geçen yüzyılın başı ile, bu yüzyılın sonu arasında **Rusya’**da çok önemli bir gelişme oldu, Rasputin’in “rası gitti “**putin"**i kaldı.

Rasputin Komünistlerden önce Rusya’yı yöneten Romanof sülalesi zamanı Çar’ın sarayına nufuz ederek “hemofili hastalığı ile doğmuş veliaht prensi dua ile iyileştirmiş, kimsenin inanmadığı bir mucize gerçekleştirmişti. Onu Saray’a aldılar.

Papaz Rasputin Çariçe’nin gönlünü kazanmıştı, bununla da kalmadı, odasını da paylaştı, yatağını da… Kremlin Sarayı dedikodudan inledi. Sonra herkes Rasputin’e aşık oldu. Saray kadınları onun peşini bırakmadılar. Her ne olduysa üzerine bin hikaye daha katıp anlattılar. Romanof’ ların arasında herkes Rasputin’in reklamını yapıyordu.

Sonunda gururları kırılan Sarayın erkekleri Rasputin’i öldürmeye karar verdiler, Prens Yosopof bu görevi üslendi. zehir içirdiler olmadı, kurşuna dizdiler olmadı, nihayet  nehirde boğdularRasputin’in olağanüstü doğa güçleri olduğuna Destur...Sarayda ve ülkede herkes inanıyordu.

Rasputin kelimesi Rusça’da “baştan çıkarılmış anlamınma geliyordu. Bu anlam tersine döndü o “herkesi baştan çıkardı  İmparatorluklar dağılırken her kral sülalesinin hakkında dedikodular çıkarırlar. Bu fizyo-politik olay belki de ters biliniyor, dedikodular çıktığında mı imparatorluklar dağılıyor ? imparatorluklar, hanedanlar, siyasal düzenler bozulduğunda mı dedikodular çıkıyor bilinmez… Dedikodu ve rezalet iktidarların yapısında, elmanın kurdu gibi doğuştan yer alıyor, Ancak  Romanof Sarayının “Rasputin  hikayeleri gerçekten bir edebiyat türü doğuracak kadar zengindir.

Rasputin’in sarayın kirlettiği Rus Çarı İkinci Nikola Osmanlı’yı “hasta adam “ilan eden Çar’dır. Yaradanın hikmeti bizi “hasta adam  ilan eden **Çar’**ın kendisi hastalanmış, işin sonunu getirememiştir.

Rusya’da büyük değişme var… Bu ülke Korkunç İvan’dan beri bir imparatorluk şeklinde birkaç yüz yıl yaşadıktan sonra yine onun kadar korkunç bir diktatörün kanlı pençesine düştü. Stalin 1953’te öldüğü sırada yapılan bir sayımda doğal gelişim gereği Rusya’nın o zaman 180 milyon çıkması gereken nufusu, 167 milyon çıkmıştı. **Stalin’**in 13 milyon insan öldürdüğü anlaşılmıştı.

Putin yönetiminin Rusya için bir nimet olduğu son seçimde anlaşılmış bulunuyor.  Sık sık yönetim biçimi değiştirseler de Ruslar, Orta Asya kavimlerinin çoğunda görüldüğü gibi derin siyasi yapılarında “şef " kavramını sıkıca koruyorlar. İsimleri ne olursa olsun şefler bu yörede siyasal iktidarlarla bütünleşmiştir, çar, başbakan, devlet reisi gibi isimler taşısalar da şefler  o ülkede her şeydir. Asya halkları siyasal güçlerini bir parlementoya değil de, adeta bir şefe emanet ediyor gibi görünüyorlar…

Rusya’da **Çar’**lar yok oldu, onların yerine geçen Komünistleri de tarih yedi yuttu, şimdi sıra yeni zamanların şeflerine geldi. İşte Putin onlardan biri. Yeni şef yine **Kremlin Sarayı’**nda oturuyor. O görkemli Sarayın koridorlarında bir zamanlar mağrur dolaşan Rasputin şimdi yerini Putin’e bıraktı… Hayırlı olsun. Ruslar bir süre daha daha bununla avunur sonra ihtiyarlayınca başka bir şef bulurlar. Öncekiler beceremedi belki sonradan gelecekler onlara denizin yolunu gösterir. Sıcak denizlere inmeye heves ediyorlar ama benizleri soluk.