Anten'e Sinek kaçtı

mb-anten.gif

TRT'de milyonlarca vatandaşın, 29 Nisan'da oluşan yayın kesintisi nedeniyle, yayınları izleyememesinin faturası, sinekler ve kuşlara kesildi. Uydu yer istasyonu anteninin diyaframından çıkarılan 30 sineğin, belirtilen tarihteki yayın kesintisine, **Avrupa'**da aylardır TRT'nin düzgün izlenemeyişine sebep olduğu ve Türkiye'de de sinyal seviyesini düşürdüğü belirlendi.

TRT müfettişlerinin yaptığı soruşturmada, anten feed diyaframını bir kuşun oradaki bir böceği almak isterken gaga darbeleri ile deldiği düşüncesi ortaya atılarak, buraya giren 30 sineğin su emmiş sünger gibi yansıma miktarını artırdığı ve sistemi güç kaybına uğrattığı tespit edildi. **TRT'**nin yayınlarını dünya çapında izlenememesine neden olan sinek operasyonu, TRT Başteknisyeni Turgut Yıldız'ın 29 Nisan'da ana kumandada uydu sisteminin uzaktan kontrol monitörlerinin bir arıza sinyali verdiğini görmesiyle başladı. Yıldız yaşadığı olayı şöyle anlattı:

"Yapılan tamirattan sonra, diyaframdan bir başparmak büyüklüğünde beton parçası ile sinek ölülerinin çıktığı söylendi. Bu değişiklikten sonra Berlin Bürosu'nda uplink aracında görevli arkadaşımız yaptığı ölçümlerde, Kurum yayınlarının evvelki yıllara göre daha iyi olduğunu hatta komşuların 'TRT Avrupa'da yayına başlamış' dediğini söyledi." (Teşekkürler:Hürriyet)