Eşek Arıları saldırdı

esek.bmp

16 Kasım 2006
Bu yıl evinin bahçesinde ve bağda bulunan 160 kovana eşek arılarının saldırdığını vurgulayan Edip Tiftik, 100 kovandaki arıların itlaf edildiğini, ballarının da yine eşek arıları tarafından yendiğini ifade etti. Yaklaşık 45 bin YTL civarında zararının bulunduğunu kaydeden Edip Tiftik, eşek arılarıyla mücadele için İlçe Tarım Müdürlüğünden yardım talebinde bulunduğunu, ancak arıcılık konusunda uzmanın bulunmadığı için yardım alamadığını anlattı.      
"İLKEL YÖNTEMLE MÜCADELE"Kovanları saldırıya uğrayan üretici, eşek arılarıyla mücadele edebilmek için kendi bulduğu ilkel yöntemi uyguluyor. Şeffaf pet şişelerin içerisine et ve sıvılaştırılmış şeker koyup, kovanların bulunduğu bölgelere yerleştiren üretici Edip Tiftik, "Eşek arıları etin kokusuna ve şekere geliyorlar. Pet şişenin içerisine girip, tekrar çıkamadıkları için ölüyorlar" diye konuştu.
Yaptığı bu mücadelenin yetersiz kaldığını ifade eden Edip Tiftik, daha sonra şunları anlattı:
"Son iki yıldır eşek arıları kovanlarıma dadandı, büyük zararlar verdi. Son iki yılda 170 kovanımdaki arılar eşek arıları tarafından itlaf edildi. Eşek arıları uykuda bulunan kovan içerisindeki bal arılarını uyandırıyorlar. Bal arıları uykudayken savunmasız oluyor. Bal arılarının arka kısmını, balın bulunduğu bölümü ısırıp, alıyorlar. Kovandaki bal arılarını etkisiz hale getirdikten sonra da paketteki arıları yiyorlar.(Teşekkürler AA;Hürriyet)