Keşke Başbakan'a yakışmaz

tayyiperdogan2.jpg

Başbakan “keşke Irak'a girseydik...” dedi.

“keşke” kelimesi bir başbakana yakışmaz...

Eski başbakanlara da yakışmazdı. Bu güne de yakışmaz, yarına da yakışmayacaktır.

Başbakan'ın **“keşke”si kendisinden kaynaklanmış olmasa dahi o icraat'ın başıdır. Bu yüzden onun“Keşke”**si tüm siyasal yapıyı ilgilendirir. Adamlarını kandırsaydın da bu gün hep birlikte “keşke” demeseydiniz.

Devlet hayatında “keşke”nin yeri yoktur. Diplomasi dilinde ise bu kelimenin hiç anlamı yoktur. “Keşke” eskiden yapılmış bir hâtâ'nın itirafı anlamına gelir... Eğer geçmişte bir hata yapılmışsa, itiraf yerinde olabilir, ancak diplomatik bir dille ile ifade edilse gerekir. Koskoca bir ulusu yöneteceksiniz, sonra o koskoca ulus'un karşısına çıkıp “keşke şöyle yapsaydım... keşke böyle yapmasaydım...” diyeceksiniz... Böyle şey olmaz.

“Keşke” lerle devlet yönetilir mi sayın Başbakan... ? Destur “Keşke” size yakışır mı... ? O tüyler ürperten “Keşke” lerle geleceğe doğru nasıl adım atarız ? Siz geleceğe şimdiden ipotek koydunuz... Gelecekte de **“keşke"**lere başvuracağınızı ima ettiniz... Eğer siz şimdi “Keşke” lere alışırsanız bu gün yaptığınız işlere de gelecekte “keşke yapmasaydım” demeyeceğinizi kim garanti edebilir ? Farkında değil misiniz... ? Acaba Atatürk hiç “keşke” dedi miydi ?

Eğer “keşke” denilmesi gereken bir hâtâyı, geçmişte yapmışsanız, bunun itirafı sözle değil fiille olur. O hâtâ'nın kötü etkilerini ortadan silecek yeni bir karar alır yolunuza devam edersiniz... Kimseye de ekinizi belli etmezsiniz...Ayrıca “Keşke” geri dönüş demektir. Geçmişi “yargılama” demektir. İcraatın içindeyken geçmiş yargılanamaz... O tarihin işidir. Siz şimdilik olayların içindesiniz. Sizi geçmiş değil, gelecek ilgilendirir. Devlette geri dönüş yoktur. Orası kahve sohbeti yeri mi ? Devlet ciddiyeti nerede kaldı ?

Ben uzun zamandan beri Tük politikacılarının ağzından en ufak anlamda bir “keşke” duyduğumu hatırlamıyorum. Acaba bu moda yeni mi çıkıyor...? Bunun sonu gelmez... Toplum hayatında iki adım öne, dört adım geriye tablosu çıkar. Devlet bundan zarar görür.

Türk siyasal tarihinde “keşke” kullanılmış ama adı değişik olmuştur. Ülkenin son yarım asırda en önde gelen siyaset adamı bu kavramı “dün dündür, bu gün bu gündür” şeklinde ifade etmişti ki bence en emin anlatım bu olsa gerekir. Sayın Demirel'e ait olan bu cümle, bir devrin “özeti” bir çağın siyasal “mahsulü” ve gelecek kuşaklara verilen “diplomasi” dersidir.

Aslında “diplomasinin” de “siyasetin” de “politikanın” da dili tükenmiş, nesli kurumuş, zamanı geçmiştir. Bu kavramların hiç geleceği yoktur. Gelecekte mültinasyonel yaşayacak insanoğlu, bu işlere şimdi bizim “ortaçağ” karanlığına baktığımız gibi bakacaktır.

Sayın Recep Tayyip Erdoğan siz keşke “keşke” demeseydiniz. Bu lâfın artık bir anlamı yok.