Bu gece Kadir gecesi. İslam Dinine göre, Müslüman yaşamının esaslarını bildiren ana öğüt Kur’an, bu geceden başlamak üzere indirilmiş. Bu dine giren insanlar bu kitabı rehber edinerek hayatlarını tanzim ve yaşam sonrasını garanti altına almışlar...
Yeryüzünde insanlar var olduğundan beri kurulmuş dinlerin sonuncusu olan İslam, önce değişmeyen Kur’an hükümleri, sonra Hz. Peygamber’in doğru olduğuna inanılmış hadisleri, sonra özüne, sözüne ve bağlılığına inanılmış bilginlerin sağlam hükümlere dayanan yorumları ve nihayet “islamla yaşadığını “ kanıtlamış örnek bir toplumun ilerleyen zamanlardaki sorunlara önerdiği dürüst çözümlerle ayakta duruyor...
İslamın dört ana kaynağının birincisi olan Kur’an ‘ın kavramdan cisme dönüşmeye başladığı gece... Bu yüzden kutsal... Bu gece yapılan dualar boşa gitmiyor... Varlıkların varlığına sebep olan, sebeplerin sebebi olan ve sonsuza kadar da olacak olan Tanrı, insanların dualarını, isteklerini, temennilerini bu geceye yoğunlaştırmalarından ra****zı oluyor.
Kadir gecesinin hangi gece olduğu ? kesin olarak bilinmiyor... Ramazan ayının 27. gecesi olduğu genellikle kabul edilmiş. Ancak “duanın ve ibadetin “böyle belirli bir geceye bağlı kalmaması ve devamlı olması için kesinlik yok... “Her geceni kadir bil...” demişler. Bir Arap şairi :
**“Ey hoca, kadir gecesinin işaretlerini
Neden arayıp duruyorsun ?
****Kadrini bilirsen ;**Her gece Kadir Gecesi’dir ”
Demiş. Yani “Kadrin kadrini bilmeli” diyor. İnsanları devamlı ibadete alıştırmak için her geceyi kadir bilmenin karşıtı... İsmi unutulmuş bir başka şairin mısraları da şöyle :
“ Her gece Kadr olsa, Kadrin kadri olmazdı seha
Her hacer cevher olaydı, cevher etmezdi beha”
Kadrin kadrini bilmek için fazla gayrete hacet yok... Eskiler ne yaparmış ona uymalı... Birikim kolaylık sağlar. Şair Yahya Kemal “kökü mâziye dayanan âtiyiz “ demiş... Yani “Kökü geçmişe dayanan geleceğiz...” demek istiyor... Çınar ağacı gibi... Kökü yer altında dalları “eflâke ser çekmiş...”
Kadriniz ve gelecek Bayramınız kutlu olsun... Mümin Dostlar !