Biftek bin dolar

wagyu-tofu.jpg

Newyork'ta et lokantaları yeniden gözde hale gelirken, bir tabak bifteğe bin dolar ödemek de mümkün hale geldi. ABD'nin Japonya'dan et ithalatına 2005 sonunda izin vermesiyle New York'un zenginleri, "Kobe sığırından" yapılan dünyanın en pahalı bifteği "wagyu"ya büyük ilgi göstermeye başladı. Ucuz et ve mangal ülkesi ABD'nin New York kentinde pıtırak gibi açılan bu pahalı et lokantalarından Madison Caddesi'ndeki İtalyan restoranı Nello'da, İtalyan usulü patates kızartmasıyla servis edilen 450 gram Wagyu bifteğinin tabağı 750 dolar, bunun beyaz trüf mantarıyla servis edileni 1.050 dolara satılıyor. (Teşekkürler Hürriyet)

wagyu-tofu.jpg

Tuğrul Şavkay (Gazeteci - Yemek yazarı) "En son Swiss Otel'deki Miyako Restoran'a gittim. Atlas Kasap'ın sahibi Ercan Bey'le birlikte. Kobe sığırı yedik. Aslında oraya üç gün önce de Miyako Restoran'ın aşçısı Wolfgang'ın davetlisi olarak eşimle beraber gitmiştik. O kadar memnun kaldık ki, bu sefer de etten çok iyi anlayan dostum Ercan Bey'le birlikte gittik. Kobe sığırının ağzımızdaki nefis tadı bozulmasın diye başka bir şey yemedik. Bu arada da Ercan Bey'le uzun uzun etlerden konuştuk; çok keyifliydi.   "Miyako'da servis çok güzel. İyi bir Japon atmosferi de var. Lokantanın tek kusuru, hani kadı kızının kusuru misali, insan bir Japon yemeğinden sonra iyi bir Japon birası içmek istiyor, ama ne yazık ki o servisi veremiyorlar.

"Kobe Sığırı" hakkında not: Rüya gibi bir tat: Bu müthiş lezzetin adı, 'Kobe Sığırı.' Japonyadaki adıyla Wagyu, özel bir ırktan gelmekte. Söylendiğine göre soyu milattan sonra ikinci yüzyıla kadar çıkıyor.

Hayvanın özelliği asaleti ve atalarının geçmişiyle sınırlı değil. Beslenmesi ve bakımı da çok özel. Özellikle yaz aylarında bira ile besleniyor. Her gün masaj yapılıyor. Tüyleri Japon rakısı olarak adlandırabileceğimiz sake ile taranıyor. Tamamen gerilimden uzak bir ortamda tutuluyor.

Böylece wagyu'nun etinin yumuşacık, içi yağ damarları ile zenginleşmiş, harika bir et olması sağlanmakta. Pişirilmesi ise özel ustalık gerektiriyor.(Teşekkürler: Tuğrul Şavkay)

wagyu8.gif

Bira ile beslenen, her gün masaj yapılan, tüyleri rakıyla taranan, kilosu 700 $ harika et lokması, soylu Kobe sığırı. Devletten kaçırdığınız vergilerle ve toplumdan soyduğunuz paralarla bu sığırdan hâlâ yemediyseniz yazık olmuş hayatınıza...Gidin Newyork'ta o sığırdan yiyin ve geçen hafta Somali'de terörist Fazıl'ı ararken yüzlerce kadın ve çocuğu fosfor bombalarıyla yakan Amerikan uçaklarının yeni başarıları için dua edin... Dua edin ki, yemek yazarı Tuğrul bey'in ağzının tadı bozulmasın.(n.u.)