Kapalı rejimlerin hainliği

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

hasan.jpg  Bir Kuzey Afrika ülkesi olan Fas’ın Marakeş şehrinde uluslar arası bir film festivali yapılıyor. Günlerdir devam eden bu festivalde, altmışa yakın irili, ufaklı film, sinema dünyasının ünlülerine ve Fas halkına gösteriliyor. Festival hakkında konuşan Faslı bir yetkili  “Dünyanın en sansürsüz film festivali” dedi.

Orada olsaydım o yetkiyle şunu soracaktım. “ Sizin değişmez kralınız II. Hasan’la bir zaman iç işleri bakanınız  olan general Ufkir arasında yıllar önce geçen bir olayı beyaz perdeye aktaran bir film, festivale gelseydi oynatır mıydınız ?

Hali hazırda devam eden festivali “dünyanın en sansürsüzü” olarak ilan eden bu yetkilinin ne cevap vereceği umurumda değil, ama ben biliyorum.Tabii ki renkten renge girecek ve kaçacak delik arayacaktı. Sonra da beni polise verecek ve ülkeden attıracaktı.

Olay şu : 1972 yılında Fas kralı II Hasan’a ülkenin iç işleri bakanı olan General Ufkir tarafından bir süikast düzenlenir. Süikast başarılı olamaz ve General hayatını kaybeder. O günlerde **Fas’**ta olan ve olayı yakından izleyen değerli yazar Cevdet Akçalı yıllar sonra kaleme aldığıı bir makalede olanları  şöyle anlatıyor:

Fas'ta görev yapan bir yakınımızı ziyarete gitmiştik. Gittiğimiz günden bir veya iki gün sonra, Fas Kralı'na yapılan bir suikast olayıyla karşılaştık. Kaldığımız ev, Fas Kraliyet Sarayı'nın tam karşısındaydı. Fas'ta veliahdın sünnet düğünü yapılacaktı. Bu sebeple bütün şehir bayraklarla süslenmiş, sokaklarda şenlikler düzenlenmişti. Saraydan havai fişekler fırlatılıyordu.

Bir süre jetler gelerek, saray üzerine makineli tüfeklerle ateş etmeye ve bombalar atmaya başladılar. Görünüşte bu olay da sünnet şenliklerinin bir parçasıydı. Ancak o akşam televizyonda dinlediğimiz haberlerden öğrendik ki, jetlerin sarayı bombalamaları, şenliğin bir parçası değildi. İddiaya göre, İçişleri Bakanı Ufkir, Kral Hasan'a karşı bir suikast tertiplemişti .”

Yerel ve Batı basınında çıkan haberlere göre Fas kralı II Hasan’la kendisini yok etmeye çalışan ülkenin dış işleri bakanı Ufkir, iki ayrı uçakta gök yüzünde uçarken, Ufkir’in uçağından kralın uçağına ateş açılmış. Bunun üzerine usta bir pilot olan Kral uçağın idaresini bizzat ele alarak başarılı manevralarla işi kurtarmış. Açtığı karşı ateşle de Ufkir’in uçağını düşürerek hayatına son vermiş. Yani efendim ! ol ülkenin kralı ile iç işleri bakanının uçakları gökte “it dalaşı”na girişip “ol melhame-i Kübra” da bakan kralına kasdetmiş kral da  bakanının başını yemiş..

Benim hatırladığıma göre resmi bildirilerde bu uçak meselesi yer almıyor ve general Ufkir’in “intihar ettiği” anlatılıyordu. Olayın ayrıntılarını Fransız basınından öğrenmiştik. O Fransız basını ki daha sonraki yıllarda Fas muhalefet lideri Ben Barka’nın Kralın gizlice verdiği paralarla Fransız paralel polisine öldürtmesi olayını da ortaya çıkarmıştı.

İslam dünyasının en aziz topraklarından  biri olan ve bir zamanlar **Osmanlı İmparatorluğu'**nun protektorası, himayesi altında bulunan Fas, İslam aleminin en korkunç diktalarından birini yaşayan talihsiz bir ülkedir. Bu ülke uygarlık dışı Fransız sömürgecilik döneminden kalan ve hala vatanını Fransızlara satan bir aile tarafından yönetilmektedir. Kapalı, karanlık, hain, insanlık dışı ve hiç  acıması olmayan  ilkel bir rejimin sultası altındadır.

Sinemacı kalkmış “bizde sansür yok” diyor. Sen onu benim külahıma anlat. General Ufkir’le o zaman genç olan kral II. Hasan’ın gök yüzünde it gibi nasıl çarpıştıklarını anlatan bir film yapıp şanlı festivalinde oynatsana.. Oynat ki senin “sansür hikayene” o zaman inanalım. Bundan güzel sinema konusu mu olur ?

Kanlı sömürgecılerle bir olup ülkeyi uzun yıllardan bu yana, demir pençeleri ile işgal altında tutan II. Hasan ve babası döneminde Fas’ta Fransız sömürgeciliği adına işlenen cinayetlerde fedayı can eden muhterem şehit binlerce Müslüman kardeşimizin aziz ruhları önünde hörmetle eğilirim. Bizlere dua etsinler.

hass_ufkir.jpg

Altmışlı yıllarda Kral II. Hasan'ın elini öpen general Ufkir