Hırsız Özür bekliyor

seville_alcazar.jpgİspanya'da bir zaman başbakanlık yapan Jose Maria Aznar, geçen ay bir Amerikan üniversitesinde yaptığı konuşmada, "Neden Batı hep özür dilemek zorunda, oysa ki Müslüman dünya bunu hiç yapmıyor. Bir Müslümanın çıkıp da İspanya'yı fethedip 8 asır işgal ettiği için özür dilediğini hiç duymadım" dedi.

Destur ! Sayın Aznar, Kristof Kolomb'un keşfedip Hindistan zannettiği, Americo Vespuççi' nin adını koyduğu Amerika kıtasında siz değerli İspanyollar,  işlediğiniz cinayetler için ne zaman özür dileyeceksiniz ? Kendilerinden özür dilenecek kimseler dahi kalmadı ortada... Kime özür dileyecekseniz bir zaman önce "dileyiniz" ki yeryüzünde insanoğlunun vicdanı rahat etsin.

600 yıl önce Güney Amerika'da Kortez'in orduları karaya çıktıklarında **Şili'**de yaklaşık olarak 10 milyon yerli Aztek yaşıyordu İspanyol ordusunun yanında savaşıları izleyen keşiş Bartholomeo Lascassas'a göre bir yıl sonra o topraklarda 1,5 milyon yerli kaldı. Sizinkiler 8,5 milyon yerliyi bir yılda yok ettiler. Müslümanlar **Endülüs'**te o kadar adam öldürmedi.

Kim kimden özür dileyecek ? Müslümanlar İberya tarihine şan veren "**Kurtuba camii"**ni inşa ettikleri için mi özür dileyecekler ? İnsanlığın Taç Mahal'le birlikte en görkemli birkaç anıtı arasında yer alan Granada'daki, yeryüzünün "parlak mücevheri" olağanüstü " Elhamra Sarayı" nı inşaa ettikleri için mi özür dileyecekler ?  **Alkazar'**ı mı **Sevilla'**yı mı nereyi ?   Sekiz yüzyıl süren o muhteşem Endülüs İslam uygarlığından kalma daha nice eserler bu gün ülkenin en yüksek değerleri arasında yer alıyor. Sen onları turistlere satarak geçiniyorsun. İslam'ın o yörede bıraktığı izlerdir senin kültür namusunu tazeleyen... İslam İspanya'nın tarihine altın harflerle kazınmıştır. Unutmayınız.

Müslüman Endülüs, İspanya'da toprak mülkiyetinin en sağlam düzenlendiği devirdi. Senin dedelerin sekiz asır sonra yukardan sarkıp eski yerlerini tekrar ele geçirdiklerinde o düzenin altını üstüne çevirdiler. İspanyol iç savaşı sırasında general Franco'nun askerleri tarafından köyünde kurşunlanan marksist noter Blas İnfante bu gerçeği ilk defa haykırmıştı. İnfante "reconquista" denen ve kahramanlık olarak ilan edilen "ülkeyi Müslümanlardan geri alma" olayını Kuzey'in   hırsız baronlarının toprak yağması olarak tanımlamıştı. Blas İnfante 1930'larda "İspanyada toprak hırsızlığını önlemenin ve ülkede adaleti sağlamanın tek yolu İslâmı bu ülkeye geri getirmektir" diyordu. Adamı faşistler şehit etti.

Bu olayda özür dileyecek olanlar Aragon kralı Ferdinand ve şürekası, kendisinden özür dilenecek olan da on altıncı yüzyılın İspanyol köylüsüdür.

İslam'ın Endülüs'ten dolayı o yakada affedilecek hiçbir "özrü" yoktur. Tam tersine bu günün İspanyolları, Katalan'ları, Bask'ları Endülüs'ün İslam asırlarından sitayişle bahsetmelidirler. Dünya tarihi bu kadar basit değildir. Kimbilir toplumların, etniklerin derinden derine ne çeşit ilişkileri, etkilenmeleri vardır. Kimseyi küçümsemeye gerek yoktur. Kimseye sataşmaya gelmez... Adamın ekini ortaya döker, ipliğini pazara çıkarıverirler... Tarih şaka değildir